بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مرکزی، سیدمحمد حسینی مدیرکل میراثفرهنگی این استان امروز شنبه 1 مهر 96 با اشاره به برگزاری آیینهای محرم در شهرستانهای مختلف استان مرکزی افزود: «شهرستان تفرش در کنار خاستگاههایی چون قم، آوه، کاشان و فراهان همواره در تحول و حرکتهای جمعیت شیعی مرکز ایران، مؤثر بوده و نقش بسزایی داشته است و در حال حاضر نیز آیینهایی از شهرستان تفرش در فهرست میراث معنوی ملی ایران به ثبت رسیده است که بهعنوان مثال میتوان به مراسم علمبران تفرش اشاره کرد.»
او ادامه داد: «شیوه منحصر بهفرد اجرای این آیین جالب توجه است به گونهای که در تفرش محلههای ششناو، میانده، خلچان و زاغرم هرکدام برای خود تکایایی جداگانه دارند. این تکایا غالباً در یک پلان مشابه ساخته شدهاند و شامل میانگاه با سکویی برای برگزاری تعزیه در میان و حجرههایی در دو طبقه در اطراف میانگاه هستند. در این حجرهها درگذشته معمولا براساس قراردادهای از پیش تعیینشده خانوادههای خاص نشسته و حجره بهنوعی به آن خانواده تعلق داشته است.»
حسینی گفت: «درجلوی این حجرهها برای برخی خانوادههای محله که در اصطلاح \"خانوادههای صاحبعلم\" خوانده میشوند جایگاهی برای گذاشتن علم و استوار ساختن آن از قدیم پیشبینی شده است. علم این صاحب علمان از روز اول محرم در جایگاه استوار میشد و تا پایان محرم در جایگاه میماند. در این خانوادهها بهطور موروثی علم از پدر به پسر رسیده و بر این اساس این مراسم تداوم یافته است.»
او گفت: «در روز اول محرم مردم محلههای دارای تکیه (ششناو، خلچان، میانده و زاغرم) با چندعلم سیاه صبح روز اول از تکیه حرکت کرده و به در خانههای صاحبعلم میروند. حضور در جلوی خانههای صاحبعلم قراردادی و برخی مواقع به ترتیب قدمت علمها است.»
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مرکزی خاطرنشان کرد: «اعتقاد به ادامه دادن یک آیین کهن در بین مردم، تلاش برای برگزاری بهتر از گذشته و به جا گذاشتن روحیه همبستگی در اجرای مراسم آیینی مؤلفههای مهم این مراسم هستند.»
اجرای آیینهای عاشورایی مانند علمبران تفرش در کنار معماری خاص شهرستان تفرش و همچنین مهماننوازی مردم این شهرستان باعث شده تعداد زیادی از گردشگران از این شهرستان در ماه محرم بازدید کنند.
انتهای پیام/